Balinese Maskers

De geschiedenis van tribale Bali maskers is interessant.   Om te beginnen, deze maskers komen in een aantal verschillende vormen voor, en  zijn in gebruik gedurende honderden jaren.   Hoewel maskers hebben zich in de loop der jaren ontwikkeld hebben, zijn de meeste van hen nog altijd de primitieve maskers die gebruikt worden voor de talloze  ceremonies.
Doorgaans worden deze maskers gemaakt van hout.   Echter, afhankelijk van de specifieke regio waar ze vandaan komen, ze zijn gemaakt van een aantal diverse materialen.   Het doel van de Bali-tribale masker is af te schrikken. Boze geesten, ziekte, of het voorkomen van natuurlijke rampen, zoals hongersnood, droogte en overstromingen.
Interessant is dat het Bali Dans Masker gedragen wordt tijdens de oudste podiumkunsten is die de mensheid kent.   Deze dans werd voor het eerst ontwikkeld ten noorden van Java en in de 16 eeeuw, en won in toenemende mate aan populariteit.   In Indonesië, vindt u alle soorten maskers, waarvan sommige worden gedragen voor begrafenissen, sommige voor initiatieriten, en sommige voor exorcisme rituelen.  Belangrijke maskers zijn het dodenmasker, het dansmasker  en het hofmasker.
Verbazingwekkend veel mensen in gebied van Bali maar ook in Batak, Maluku en Timor zijn er nog steeds velen die geloven in de kracht van het masker en blijven om ze te gebruiken tot op de dag van vandaag.   Men gelooft dat het Doden Masker eigenlijk één van de meest originele vormen is en wordt gebruikt als een manier van het aanbieden van anonimiteit bij het betreden van een hogere wereld na de dood.
Een ander type masker uit Bali is het Hof Mask, die is gemaakt van hout,  prachtig beschilderd met gouache, en vaak aangevuld met edelstenen of haarvlechten.   Vele primitieve maskers worden nog steeds gevonden in gebieden van Indonesië rond Kalimantan, Sulawesi en Bali, waaronder een aantal dat kan worden geïdentificeerd als ceremoniële, begrafenis-, en dans maskers.
In Lovina treft je enkele toko’s met een collectie maskers. Maskers van nu maar gemaakt naar voorbeelden uit de culturele schatten van dit traditionele rijke eiland. Ga eens kijken in zo’n toko in Lovina of in Ubud.