Feest op Bali

Ogoh-Ogoh beeld van foam in Desa Lokapaksa Villa Buddha
Het was weer een kleurrijk feest op Bali, de laatste dagen in de  maand Maart
Het was Melasti , toen volgde Ogoh-Ogoh en daarna was er de stilte dag en nacht van Neypi.
Dit keer iets meer over de 2 items Melasti en Ogoh-Ogoh.
Het Ritueel Melasti wordt uitgevoerd 3-4 dagen voorafgaand aan Nyepi de dag van stilte. Het is gewijd aan Sanghyang Widhi Wasa. Het ritueel wordt uitgevoerd in Pura (Balinese tempel) in de buurt van de zee (Pura Segara)en bedoeld om Arca, Pratima en Pralingga (heilige voorwerpen) te zuiverendie behoren tot verschillende tempels, alsmede heilig water mee te nemen van de zee.
Melasti is een zeer traditionele dag. Uit de dorpen lopen 1000den mensen naar zee in een kleurrijke optocht. De weg naar de villa was lange tijd afgesloten zoveel mensen gaan er traditioneel gekleed naar de zee. Daar wordt geofferd en gebeden. Een schouwspel om nooit te vergeten.
 Ogoh-Ogoh is een spectaculaire gebeurtenis voor het dorp Desa en de geïnteresseerde toerist.
Het kleurrijk, het is een feest voor jong en oud. Dagen vooraf gaand aan Ogoh-Ogoh worden de beelden gemaakt in schuurtjes, garages en alles wat overdekt is en waar grote poppen gemaakt kunnen worden. De poppen worden gemaakt van voordelige materialen als papier, afval foam en plastics. Op een frame van ijzerdraad worden met papier mache vaak de klassieke duivels uitgebeeld maar ook hier meer modern versies, als punkers in Dolce Gabanna outfit zijn te zien in de optocht
Iedere dorp heft meerdere poppen gemaakt door schoolklassen van 8 tot 18 jaar ,vrienden, families en buurtschappen.
Een dorp als Lokapaksa (desa) waar Villa Buddha gelegen is met 8000 inwoners laat toch wel 30 poppen zien, klein en groot. Kinderen dragen kleine constructies, groten de zware kolossen.
Als de nacht valt en het vuurwerk knelt worden de poppen in brand gezet. Veel werk, veel praal.
Voor een kort moment slechts. Maar door de poppen in brand te steken worden de duivels die de poppen voorstellen verdreven uit het dorp, verdreven van eiland. Enige uren nadat de laatste vlammen gedoofd zijn begint de stilte voor 24 uur. Geen auto, geen vliegtuig, geen verkeer. Stilte. De duivels zijn weg en zijn verdwaald. De kust is nu veilig voor de goede goden. Een jaar lang,  dan is het weer Ogoh-Ogoh.
Over Nyepi het stilste feest van de wereld vertellen we volgende keer meer.
Reserveer TIJDIG en noteer nu alvast voor de komende jaren. Voor 2015Nyepi op 21 maart.  Voor 2016 Nyepi op 9 maart.  En voor 2017 Nyepi op 28 maart. Melasti is 3 a 4 dagen eerder afhankelijk van de  desa.