De Gunung Agung houdt zich rustig. 26 Oktober 2017


Op de hellingen van de normaal slapende vulkaan ligt de moedertempel van Bali, de Purah Besakih. Volgens de Balinezen is de Gunung Agung het centrum van de kosmos waaruit al het leven is ontstaan.
Vorige week was het de vierde volle maan op de Balinese Hindu kalender. Een magische dag.
Ondanks het feit dat 140.000 Balinezen uit de rode zone hun toevlucht elders hadden gezocht, gingen vele duizenden Balinezen terug om offers te brengen en te bidden bij de Pura Besakih. Op deze manier proberen zij de goden en de vulkaan gunstig te stemmen zodat hij weer voor altijd in mag slapen.
Voor ons westerlingen komt dit nogal “onwezenlijk” over, maar op Bali gelooft men er heilig in!
In elke boom, elke berg, elk huis en ieder mens heersen goede en kwade geesten die door middel van gebed, offers en manier van leven in evenwicht gebracht moeten worden.
Het is prachtig om te zien hoe bewust en dankbaar de Balinezen met het leven om gaan.
En …. het resultaat mag er wezen! De Gunung Agung slaapt namelijk lekker verder, er zijn veel minder trillingen waargenomen in het gebied en de mensen keren weer langzaam naar de vulkaan terug. Meer dus als een storm in een glas water was het niet, toch goed dat men het zekere voor het onzekere heeft genomen.
Vorige week werd er ook bij Villa Buddha op Bali een grote ceremonie wordt gehouden. Er is een nieuwe muur met de nodige beelden om de huidige tempel in onze tuin gebouwd. Er werden de nodige offers worden gebracht en de hoge priester uit het dorp zegende ons personeel. Het is een ceremonie waar ik graag bij had willen zijn om de puurheid van het bestaan in mij op te nemen.
Maar mijn tijd komt nog wel. Over een maandje zit ik er weer en kan ik getuige zijn van het leven op “Dit eiland van de Goden”.
By the way www.villabuddha.com wordt door 2 bergmassieven gescheiden van de Gunung Agung en ligt 80 km verderop. Ruim 70 kilometer buiten de gevaren zone. Bali is zo ontzettend groot en de vulkaan vormt dus geen enkele bedreiging. Slechts 2 % van Bali bevindt zich in de gevaren zone. Onze villa’s kan je dus gewoon boeken en ons personeel zal zoals gewoonlijk voordat u thuis de deur uitgaat de nodige offertjes brengen voor een hele goede reis