Religie

bali het eiland der goden

Direct bij aankomst maakt u al kennis met de religie op Bali. De Balinese bevolking hangt het hindoeïsme aan waarbij de nadruk ligt op frequente en zichtbare ceremonies en rituelen. Onderweg tijdens de rit naar uw villa ziet u het al. Processie, een orgie van kleur en geluid. Tientallen vrouwen met een torenhoog kapsel van fruit en offerandes schrijden voorbij, voorafgegaan door een gamelan orkest. Talrijk zijn de borden langs de weg met Hati-Hati, Upucara Agama, voorzichtig,ceremonie. Bamboebogen, slingers en vele scooters geven aan dat er wat te vieren valt. Een van de vele rituelen waar Balinezen dagelijks veel tijd aan besteden is het aanbieden van offers, in alle denkbare vormen, kleuren en substanties.

Bali rituelen en offers

Bepaalde offers vereisen een rituele, spirituele en lichamelijke reiniging en worden door een priester uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld de in gebruik name van onze villa’s. De offers zijn in de eerste plaats bedoeld als gift, om de dankbaarheid uit te drukken aan welwillende geesten en om kwaadaardige demonen te paaien, om zo de harmonie van het leven niet te verstoren. Een dag kan niet beginnen zonder dat alle goden worden begroet en in een goede stemming worden gebracht. Bij de huistempels, aan de zee en bij het zwembad van uw villla zult u getuige zijn van het offeren van bakjes van gevouwen bananenblad met daarin wat rijst, brood, bloemen en wierookstokjes van uw staff.

Goden en geesten

Een tempel is gewijd aan de zonnegod en een tempel doet dienst als bescherming van de villa’s, de mensen die er werken en u als gast. Via hun offers geven zij de elementen die het leven op aarde mogelijk maken terug aan de oorspronkelijke schepper en zorgen zij voor harmonie en rust.
Voor de Balinezen is de manifestatie van de drie-eenheid het belangrijkst. Brahma de schepper, Vishnu de beschermer en Shiva de vernietiger. Men doet er alles aan om vooral Shiva gunstig te stemmen en zij geloven in één opperwezen, de God Sanghyang Widhi. Daarnaast zijn ook de aan de natuur gerelateerde beschermende geesten van belang. Zij hebben de macht om wind,rijst en water te creëren. Ook geloven de Balinezen dat alles is bezield, dat naast levende wezens zelfs een huis, boek of een scooter een geest in zich kan hebben.

ceremonies

Het hele jaar door zijn er in Bali ceremonies waarbij u altijd welkom bent. Men zal trots zijn om zulke hoge gasten te begroeten. Of het nu gaat om een crematie, een huwelijk, het drie maanden feest voor de nieuwe baby of de inzegening van het nieuwe gedeelte van de familietempel, er is altijd wel iets te vieren! De hindoe godsdienst die op Bali leeft is anders dan die in India en Sri Lanka. Wat relaxter zou je kunnen zeggen. Evenzo de Islam. De grootste godsdienst van Indonesië maar in Bali door een minderheid beleefd. Christelijk bekeerde mensen zijn er ook en hebben ook hier hun kerken en scholen. Aanhangers van het Buddhisme zijn echt in de minderheid maar toch drukken zij hun stempel op de religieuze bouwwerken van Bali. Er is zelfs een Ashram community op 10 km afstand van de villa gelegen. Stupa’s zijn er te zien op tal van plaatsen. Onderling lijkt er een goede verstandhouding te be staan tussen alle religies en zal de toerist geen strobreed in de weg gelegd worden om toerist te kunnen zijn op Bali. Alleen bijna naakt rondlopen op straat en topless op het strand wordt als provocatie ervaren en is not-done.
Voor ons als toeristen zijn er geen restricties; op Bali worden alle soorten alcohol verkocht. Zwak en sterk. Je kunt alles dragen en niets op je hoofd hebben. Shorts en bikinis zijn gewoon aan het strand. Maar de Balinezen zie je niet in badpak in zee, ziij zwemmen met al hun kleren aan in de heilige zee. Sommigen zelfs met hun valhelm op! Bali, je blijft je verbazen!

Villa Buddha

MDWDVZZ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Villa Samora

MDWDVZZ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Villa Nujum

MDWDVZZ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30