Steek je kop niet in het zwarte zand voor Villa Buddha

Het einige dat je niet in het zand hoeft te steken is je hoofd, de rest is een aanrader!
Hoe werkt het?
Neem een parasolletje mee en laat je lichaam bedekken door onze tuinmannen met een dikke laag zwart zand. In de 15 minuten durende sessie doe je je tegoed aan een kokosnoot met een rietje en laat je de vulkanische mineralen en de kleine stukjes bazalt op je lichaam inwerken.
Daarna is het uitrusten aan ons zwembad en dat herhaal je een dag of 5. Goed voor gewrichtspijn, overgewicht, diabetis,astma, artritis, spierklachten en zenuwaandoeningen. De impact is er meteen, je weet hoe het voelt om een appeltaart te zijn klaar voor de oven. De hitte is er meteen en het is zwaar. Net niet heet genoeg om je te verbranden, een graadje of 45-50 Celsius, maar toch wel heet genoeg om jezelf af te vragen of je het wel redt. Het zand voelt zwaar aan op je borst en je buik. Daarna krijg je een wat smeltend gevoel. Iets van bubbelend magma.Je hart voel je kloppen in je hoofd en je moet jezelf dwingen om te ademen, daarna kom je in een soort van trance, tenminste als je je aan dat gevoel over kan geven. Na 15 minuutjes is het zover je mag eruit, de zwaarte verdwijnt en maakt plaats voor een licht gevoel en vreugde dat je het hebt gered.

Hoe lang doen ze dat al op Bali? Nu ongeveer een week! Sinds dat Dr. Agus Dharma van de UdaYana University na een jaar lang onderzoek en 15 minuten therapie per dag heeft bewezen dat het zwarte zand van de Noordkust van Bali wonderen doet. Is dit nieuw? Nou niet echt natuurlijk. In Egypte tijdens de tijd van de Farao’s was het heel normaal. En in Japan doen ze het al 5000 jaar. Maar op Bali en de rest van de wereld waren ze het even vergeten. Zand-healing stamt uit een lang vervlogen tijd en komt uit Egypte. Je werd horizontaal begraven en bedekt met een dikke laag door de zon opgewarmd woestijn zand. Dit deden ze alleen in de maanden juni tot augustus omdat dan alleen het witte zand heet genoeg is voor een geneeskrachtige werking. Op Bali is het gelukkig heel het jaar heet en kan je dus elke dag aan de gang. En…. het zand is zwart, rijk aan mineralen en houdt de warmte veel langer vast.

Hoezo zwart?.
Het vulkanische zand van Noord-Bali werd gevormd door de vulkaan Gunung Agung. Het lava kwam in aanraking met het zeewater, brak af in kleine korreltjes die door de zee stroming een zacht en rond uiterlijk kregen. Stukjes bazalt, vulkanisch glas en mineraal gesteente spoelden aan en er ontstond een zwart strand. Zwart strand is heel zeldzaam, we kennen zwarte stranden op Ijsland ( niet echt een aanrader in je zwembroek), Tenerife, Hawaii, Tahiti, New Zealand,Japan en Noord- Bali.
Het mooie is dat zwart zand de warmte veel beter absorbeert en vasthoudt als wit zand. Begraaf je je onder wit zand dan is het na 10 minuten wel bekeken en doe je dit onder zwart zand dan blijft het zand wel een dag op temperatuur. En juist dit blijkt zo goed te zijn voor je lijf. Het zand blijft constant op een graadje of 50 Celsius. Een soort mineralen sauna waarin je langzaam gaar suddert. Zwart zand is echt heet, je beloopt het als westerling met slippers. Alleen Balinezen lijken resistent tegen de hitte. Ik kan mij nog goed het moment herinneren dat ik over het strand op blote voeten naar de buurman liep, het lopen veranderde in rennen en het rennen in om de 10 meter landen op mijn achterwerk. Na 3 seconden stond ik weer op om later niet op de blaren te hoeven zitten en begon het ritueel weer opnieuw. Te laat kwam ik erachter dat ik ook door de zee had kunnen lopen. Hoe stom kan je zijn.

De Jakart Post meld deze week dat het zwarte zand echt wonderen doet. Healers zij aan het werk gegaan met dit ” nieuwe” geschenk van God. Zij brengen offers aan de lucht, het water en de wind en aan moeder aarde die hun dit geschenk heeft gegeven. De resultaten zijn verbluffend. Bali is blij met een alternatief voor de huidige medicijnen die vaak geen verlichting geven.
Suhartu kon amper nog lopen en is na een aantal weken overtuigd van deze remedie. Hij zag zichzelf al in een rolstoel zitten maar sinds zijn “Black Sand Therapy”gaat het elke dag beter.
Kariasa die al een tijd niet meer naar zijn werk kan door een zenuwziekte aan zijn been waardoor hij constant het gevoel heeft dat er mieren onder zijn huid zitten. Hij had de keuze van medicatie en een ziekenhuisbed of de zwart-zand therapie. Na een weekje ingraven verdween de pijn bijna geheel en kon hij weer aan het werk. En ….. ga zo nog maar even door. Voorbeelden zat dat het helpt. Iets psychisch? Misschien.
Op Bali is men heilig overtuigd dat het werkt.
Buiten dat de zwart -zand therapie een geneeskrachtige werking heeft zet het ook een spiritueel proces in gang. Het is nogal wat om “levend begraven” te worden. Het levend begraven doe je dan ook niet dieper dan 50 cm en het liefst niet te dicht bij de vloedlijn. Je hoofd laat je vrij, het tijdelijk niet kunnen bewegen van je ledematen, je omhult voelen door het warme zand kunnen lichamelijke sensaties en innerlijke beelden oproepen die een diepe uitwerking kunnen hebben op onze psyche. Het is fijn om iemand in de buurt te hebben die je vertrouwd, de vlieg van je neus kan halen , het rietje in je mond kan steken en het zweet op je gezicht te deppen. Waarschijnlijk heb je het ooit op het strand in je kindertijd ook wel eens geprobeerd. Het eindigde meestal met de voetbal op je neus die te hard aankwam. Om je hiervoor te behoeden doe je er goed aan je beste vriend mee te nemen of een partner zonder kwade bedoelingen. Vertrouw je geen van beide dan regelen wij graag de healer voor je uit het naastgelegen dorp. Na 15 minuten kom je uit het hete zand, doe je je sarong aan en neem je 3 kopjes berg-thee om de afvalstoffen af te voeren. Een zand-healing is fysiek hard werken maar kan ook psychisch flink impact hebben. Niet zelden voelen mensen zich erg vermoeid als ze uit het zand komen. Als de eerste vermoeidheidvoorbij is doe je er goed aan om een douche te nemen en uit te rusten in de Bale Benong.
Een zandheading kuur bestaat uit drie keer ondergaan van de behandeling. Een dag rust met daarop volgend nog eens 2 tot 4 zand-healingen. Het beste is het om dit te doen onder begeleiding in combinatie met gesprekken en lichaamsmassages. Ben je niet heel erg bang voor de dood dan kan het natuurlijk ook heel simpel. Boek een weekje Villa Buddha en ga zonder begeleiding zelf aan de gang. Met een beetje hulp van een lief familielid en een massage van € 8,- kom je er ook en heb je geen nachtmerries over levend begraven worden.

Ik zelf kan dan ook niet wachten om het eens te proberen. Er zit nog wat ongemak in mijn onderrug en in mijn achillespees. Jammer dat ik net terug ben uit Bali en van het bestaan nog niets afwist, het zal nog een half jaartje moeten wachten.

Guido Bindels 22 januari 2018