Lekker afdingen op Bali een sport op zich.

Afdingen is op Bali de normaalste zaak van de wereld. Toeristen betalen voor veel zaken vaak meer dan de lokale bevolking. Je mag best af en toe iets meer betalen, echter de ‘tourist-price’ ligt vaak vele malen hoger dan de ‘normal price’.
Afdingen is een normale gang van zaken. Vraag terloops naar de prijs van iets en begin met afdingen als je het ook daadwerkelijk zou willen kopen.
Het is van belang snel bekend te worden met wat iets hoort te kosten, nieuwe toeristen betalen vaak het dubbele van de ‘normal price’ voor een fles water , sarong,  of fruit..
Het is natuurlijk lastig als je totaal niet op de hoogte bent van het hele afdinggebeuren en de werkelijke prijzen niet kent.Tip: kijk bijvoorbeeld eerst in een supermarkt wat de ‘normal price’ is!
Wil je iets kopen begin dan met BAIK TAWAR?? Ik wil afdingen, is dat goed? Als je de vraagprijs hebt vernomen.Tip: laat de verkoper als eerste een prijs noemen en bied vervolgens1/3 van die prijs. Uiteindelijk kun je dan met afdingen ergens in het midden uitkomen. Als je bod is geaccepteerd ben je wel verplicht om het artikel of de dienst te kopen of aan te nemen.Tip: bevalt jouw laatste bod niet, loop dan glimlachend weg. Meestal roept de verkoper je dan terug en gaat toch akkoord met jouw laatste bod.Tip: gaat de verkoper te snel akkoord met jouw eerste of tweede bod, dan was jouw startprijs tóch te hoog , onthoud dit voor een volgende keer.Zo is het op de pasars (traditionale markten) heel normaal om af te dingen op de produkten die je koopt, of het nu gaat om voedsel, textiel of andere goederen. Simpelweg iets kopen en akkoord gaan met de prijs hoort eigenlijk niet. U moet afdingen om uw waar te kunnen kopen.Op de stranden vooral bij Lovina wordt je vaak aangesproken door verkopers, ook zij verwachten dat je afdingt. De verkopers zijn echter erg hardnekkig. Tip: zeg nooit om van ze af te komen “Maybe tomorrow”, ze zullen er morgen beslist weer zijn!
Tip: het woord ‘TIDAK’ betekent uitdrukkelijk NEE! TIDAK BELI  ik wil niets kopen. Liaat Liaat ;ik wil kijken.
Tip: ga zéker niet in op allerhande trucs zoals een vleiend gesprek!
Tip; Een gesprek begint meestal met een vraag waar kom je vandaan? Waar ga je naar toe? Op plaatsen waar vel toeristen komen is dat om een verkoopgesprek te gaan beginnen. Op andere plaatsen is het gewoon interesse.