Melasti

Wat een ceremonies de laatste dagen van Maart op Bali. De toch al arme bevolking heeft weer diep in de buidel moeten om de offers te kopen die bij Melasti horen. Bijdragen zijn er geleverd aan de buurtschappen om praal beelden te maken van papier maché tijdens Ogoh Ogoh. De winkels zijn bijna leeggekocht aan levensmiddelen.
3 dagen voor Nyepi is er Melasti. Uit alle dorpen komen bewoners naar de zee om daar te offeren en te bidden. Dat duurt 2 dagen De dag voor Neypi is er Ogoh Ogoh en dan als besluit Neypi. De dag van complete stilte. Vervoer is verboden. Het vliegveld is gesloten en ‘s-nachts is er nauwelijks enige verlichting. Het eiland is stil en donker net alsof alle 3 miljoen inwoners vertrokken zijn.
Dit jaar hadden de bestuurders van Buleleng, de provincie waarin de villa is gelegen,  besloten om optochten met Ogoh Ogoh te verbieden. Dit vanwege de komende regionale verkiezingen. Normaal tijdens deze dag wordt er wat stevig van de locale alcohol gebruik gemaakt want het is feest tenslotte en de combinatie van drank en komende verkiezingen zou heethoofden op verkeerde gedachten kunnen brengen.
Er zijn dus wel beelden gemaakt maar niet in optochten getoond. Wat kleinschaliger dit keer en dat betekent dan maandenlang de beelden maken, 3x rond de tempel dragen en hup de fik erin. Alles volgens de zeer kleurrijke traditie waarvan de foto’s getuigen.