Neypi een feest apart.

road block similatie
Een mooi verhaal over Neypi willen we u toch niet onthouden. Het gebeurde dit jaar in Kalianget een plaatsje 4 km. vanaf Villa Buddha. Het gaat over eigenaren van een villa die toevallig met Neypi in hun villa verbleven. Hen waren de regels van Neypi wel bekend maar ach dat was toch iets voor de lokalen. Zeker toen de eigenaar zag dat zijn Security wel buiten zijn eigendom  rondliep en hij moest kniezen op zijn terrein en er niet vanaf mocht was dat de druppel die de emmer deed overlopen. En hij stapt in zijn bolide en scheurt weg.
‘s-Avonds nog kwam de politie naar zijn huis. Want de mannen van de plaatselijke Hermandad mogen wel in geval van nood de weg op. Er was hier duidelijk sprake van een ernstig misdrijf. Rijden in een auto met Neypi. Een ernstig vergrijp. De politie maakte duidelijk dat het dorp Kalianget  een straf zou mogen opleggen. De dorpelingen kwamen de volgende morgen bijeen en na lang beraad werd de straf bepaald; 5.000.000 boete. In roepia, omgerekend zo’ € 420,–.Een beste boete, in Nederland kan je daarvoor heel wat keren lekker fout parkeren. Voor dat geld van de boete zou er een ceremonie komen om alsnog de goden gunstig te stemmen na zo’n inbreuk op de regels. De toorn zou dus afgekocht kunnen worden. Echter de eigenaar gaf te kennen aan de bevolking dat niet te willen betalen. Best. Dan verhogen we de boete was de uitkost van alweer een lange bijeenkomst in het dorpshuis. 10.000.000 boete. We doen er wat door rood licht rijden, snelheidsovertredingen en foutparkeren bij, ter vergelijk met een boete van € 840,– in Nederland. De ceremonie dus EN een echte boete.
De incasso werd als volgt geregeld. De weg naar zijn huis werd geblokkeerd door de dorpelingen. Wilde hij op pad dan zou dat lopend moeten. En dat kan geen prettige wandeling worden, kunnen we verzekeren.
Inmiddels schijnt de rekening vereffend te zijn en is de villa weer per auto bereikbaar. Komt u dus volgend jaar naar Bali tijdens Neypi, geniet van het zwembad, relax, lees een boek maar stap niet in de auto.