Toeters en knallen met Oud en Nieuw.

Het jaar 2017 loopt ten einde. 7 uur eerder als in West Europa begint 2018 op Bali. We beginnen wat eerder en eindigen ook weer op tijd. Hoe viert men in Indonesië de jaarwisseling? En wat gebeurt er met de kerstdagen?
Kerst is een Christelijke feestdag en er zijn niet zoveel Christenen op het eiland. Maar 2% van 3.2 miljoen Balinezen maar toch omdat kerst een internationaal grote feestdag(en) is doet ook de middenstand en de bevolking mee. Trouwens op Bali worden religieuze feestdagen gezamenlijk beleefd. Het Suikerfeest van de Islam is een vrije dag voor de hele bevolking, Kaluang van de Hindu bevolking is ook een dag niet werken voor de Islam en dus ook Kerst betekent een vrije dag, maar niet voor iedereen. De rijstboer zal het niet onder de kerstboom te vinden zijn, De toko zal open zijn wat ketjap te verkopen, maar de scholen, de openbare instellingen en de banken die zijn gesloten.
Oud-en nieuw is als overal in de wereld. Pas als er vuurwerk is dan is het bal. Het is bescheiden, want veel geld te besteden is er niet maar een rotje is al snel haalbaar.
Op de foto genomen bij Hardi’s in Seririt, de plaatselijke super pikt ook haar graantje mee van de kerstverkopen. De westers georiënteerde restaurants presenteren in Lovina een kerstdis en doen dan goede zaken, maar wel voor de toeristen.
Carbid wordt voor het grote werk gebruikt zo worden onze lawinebommen hier op Bali geïmiteerd. Siervuurwerk is er voor de rijken. Kopen doe je dat spul gewoon bij de supermarkt. Het ligt naast de suiker in het schap. Hoe zo, veilige vuurwerkbunkers? Het is maar voor een paar dagen, en roken in de winkels toch verboden?
Kinderen worden blij gemaakt met een toeter. Nu zijn de verkopers op straat actief met hun nering zie foto.  Voor 0,25€ kan het oudejaar vaarwel worden getoeterd.
Een gelukkig Nieuwjaar kan beginnen.